Kanun Yapımı

       Kanun; yapımı oldukça zor ve detaylı bir enstrümandır. Yapımına öncelikle plan ve projesi yapılarak başlanır. Kullanılan ağaçlarla ilgili teknik konuların oldukça detaylı bir şekilde değerlendirilmesi gerekir. Ağacın yaşı, itina ile kesilmiş olması, kuruluk derecesi son derece önemlidir. Yeteri derecede kuru değilse, doğal kurutma yöntemleri kullanılarak ortalama 2-3 senede istenilen nem seviyesine getirilir. Kısımlara göre kullanılan ağaçlar şöyledir:
 
       Burgu tahtası için ıhlamur,
       Yanlıklar için ladin veya kayın,
       Eşik için kelebek veya gürgen,
       Baş eşik için gürgen, ceviz, akgürgen veya pelesenk,
       Üst kapak için çınar, ladin veya köknar,
       Alt kapak için masif ıhlamur veya kontraplak,
       Ses kirişleri için ladin,
       Mandal tahtası için gürgen, ceviz, pelesenk veya paduk,
       Kafesler ve filetolar için sedef, kemik, bağ veya renkli ağaçlar,
       Burgular için abanoz, pelesenk, kızılcık, gül veya akgürgen.
 
       Ağaçlar hazırlandıktan sonra yanlıklar, burguluk, tel takacağı ve köprü birbirine özel tutkallar yardımıyla monte edilerek kanun kasası oluşturulur. Daha sonra ses kirişleri hazırlanarak kasaya eklenir ve kasa böylece tamamlanmış olur.
 
       Hazırlanmış olan iskelete 5 mm kalınlığında arka kapak hazırlanır. Kanunun arkasına özel tutkal ve işkenceler yardımıyla   yapıştırılır.
 
       Ardından 4 mm kalınlığındaki üst kapak hazırlanır. Kafes boşlukları kıl testere yardımıyla özenle kesildikten sonra sedef, kemik, bağ veya ağaç malzemelerin işlenmesiyle oluşturulan kafesler plana göre kapağa yerleştirilir. Kapağa gerekli olan mukavemet ve akustik özellikleri kazandırmak amacıyla ses kirişleri eklenir ve kapak kasaya dengeli bir biçimde monte edilir.

       Kapağa kasa üzerinde son ölçülendirmeler yapıldıkta sonra enstrümana sağlamlık ve estetik güzellik kazandıran filetolar itinayla kesilir ve tutkal ile istenilen kombinasyonda kapağa ve yanlara yapıştırılır.

       Burgu tahtasina istenilen işleme ve oymalar yapılır. Gerekli ölçülere getirilen mandal tahtası kasaya itinayla monte edilir. Tel sürgüsü hazırlanıp yerine alıştırılır ve takılır. Burguluk üzerine belirli açılarla burgu delikleri açılır.
 
       Temizlik ve zımpara yapıldıktan sonra kanun derisi özel yöntemlerle hazırlanarak yerine yapıştırılır ve etrafına filetolar monte edilir.
 
       Cila aşaması son derece önemlidir. Kanun tonu ve ağacına zarar vermeyen organik cila hazırlanarak farklı tekniklerle birkaç aşama halinde kanun üzerine uygulanır.
 
       Eşik hazırlanır. Burgular yerlerine alıştırılarak takılır. Teller düğümlenerek yerlerine takılır ve akort edilir. Kanun yapımı böylece tamamlanmış olur.